Spoofing og Wangiri

Del innlegget

Har du hørt om Spoofing og Wangiri?

Nei, Spoofing er ikke noe du gjør på halloween. Og Wangiri er heller ikke noe du får servert med et par spisepinner, wasabi og soyasaus.

Blir du ofte oppringt av nummere du ikke kjenner til? Nei, det er ikke norsk tipping som ringer.

Hva er Spoofing?

Spoofing er en teknikk som gjør at svindlere kan utgi seg for å kontakte deg fra et norsk nummer eller trygg IP-adresse. For å utføre spoofing på telefon bruker svindlerne en programvare som maskerer det originale nummeret de ringer fra. Dermed kan samtalen se ut som at den kommer fra et norsk nummer, noe som ofte vekker mer tillit enn utenlandske numre. Svindlere som praktiserer spoofing bruker både eksisterende og falske telefonnumre.

Hva er Wangiri?

Wangiri er en form for telefonsvindel ved å lure motparten til å ringe tilbake til et dyrt betalingsnummer. Opplegget fungerer ved at det settes opp en automatisert oppringing til et stort antall telefonnummere, hvor oppkallet avsluttes etter ett ring for å etterlate et ubesvart anrop, alternativt i form av en SMS med oppfordring om å ta kontakt. De som ringer tilbake uten først å undersøke hvilket nummer det er snakk om, kommer typisk til et betalingsnummer hvor kostnadene ved oppringingen kan være høye.

Ønsker du å vite mer?

Legg inn eposten din så kontakter vi deg

Du er kanskje også interessert i:

Kontakt oss

kontakt@collabit.no